-->

10 Δεκεμβρίου 2012

Οι αγώνες των Σουλιωτών.Κεφάλαιο 10




Οι αγώνες των Σουλιωτών


Σουλιώτης

Οι Σουλιώτες δεν υποτάχτηκαν στους Τούρκους και έκαναν πολλές επαναστατικές ενέργειες εναντίον τους. 
Αλή πασάς
 Γνωστοί είναι οι αγώνες τους εναντίον του Αλή Πασά των Ιωαννίνων.

Οι κάτοικοι του Σουλίου ήταν βοσκοί που μιλούσαν ελληνικά και αρβανίτικα. Συχνά έκαναν επιδρομές στα χωριά του κάμπου, για να εξασφαλίσουν ζώα και δημητριακά.


Οι δύσκολες συνθήκες ζωής των Σουλιωτών, η πολύχρονη ενασχόλησή τους με τα όπλα, η άριστη γνώση του εδάφους, το ομαδικό πνεύμα και κυρίως η εξαιρετική τους τόλμη, τους είχαν μεταμορφώσει σε ικανότατους πολεμιστές.


 Οι Σουλιώτες συνήθιζαν να πολεμούν οχυρωμένοι πίσω από φυσικά εμπόδια. Δρούσαν ακόμη και τη νύχτα, ενώ δεν δίσταζαν να επιτεθούν με τα σπαθιά τους σε μεγαλύτερο αριθμό αντιπάλων, αιφνιδιάζοντάς τους.





ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ 1821


Τα βουνά του Σουλίου στο χάρτη .

Κάνε κλικ εδώ και ύστερα στις επιλογές στο πάνω αριστερό μέρος στην

αντίστοιχη επιλογή για να δεις τους χάρτες.


Σούλι











Σούλι σήμερα

















Το Σούλι, χαλκογραφία του H.Holland








































Το Σούλι σήμερα











 Άποψη του Σουλίου, λιθογραφία επιχρωματισμένη





Σουλιώτες πολεμιστές, χαλκογραφία, μέσα 19ου αιώνα.

Τζαβέλας


















Ό Ἀγώνας τῶν Σουλιωτῶν
Ἐλαιογραφία C. Pinet
Ἀθήνα, Μουσείο Μπενάκη  


                                          J.Cartwright, Σουλιώτης, έγχρωμη 
                                             χαλκογραφία.




Μάταια οι Τούρκοι προσπαθούσαν να υποτάξουν τους Σουλιώτες. 



Ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων πέτυχε με διάφορους τρόπους να διώξει από το Σούλι ορισμένους από τους αρχηγούς, αδυνατίζοντας έτσι την άμυνά του.
Τελικά οι Τούρκοι κατάφεραν να κατακτήσουν το Σούλι το 1803, μετά από πολλές προσπάθειες.Κατέλαβαν τον οχυρό λόφο Κούγκι, όμως ο καλόγερος Σαμουήλ, που τον κρατούσε ελεύθερο ως την τελευταία στιγμή, ανατινάχθηκε μαζί τους.














Το Κούγκι















 Τότε κάποιοι Σουλιώτες ξέφυγαν από τους Τούρκους με έφοδο και πέρασαν τελικά στην Κέρκυρα, ενώ οι υπόλοιποι συνθηκολόγησαν, αφού τους υποσχέθηκαν ότι θα εγκαταλείψουν με ασφάλεια το Σούλι και θα καταφύγουν με τα όπλα τους στην Πρέβεζα.


Οι Σουλιώτες στα Επτάνησα υπηρέτησαν αρχικά τους Ρώσους και στη συνέχεια τους Γάλλους κυρίαρχους. 

Το 1820, λίγο πριν τη Μεγάλη Επανάσταση, κλήθηκαν από τους Τούρκους να κατοικήσουν μόνιμα στο Σούλι, με τον όρο να βοηθήσουν το Σουλτάνο να εξοντώσει τον Αλή Πασά, με τον οποίο βρισκόταν σε πόλεμο.
 Οι Σουλιώτες συμφώνησαν και επέστρεψαν στα χωριά τους, διώχνοντας τους στρατιώτες του Αλή Πασά που έρχονταν εναντίον τους. 

 Το 1822, όμως, έμειναν αβοήθητοι. Καταπονημένοι, εγκατέλειψαν οριστικά το Σούλι και διασκορπίσθηκαν στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.




Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Επανάστασης του 1821 πολλοί Σουλιώτες έγιναν οπλαρχηγοί, έχοντας τη φήμη των γενναίων  πολεμιστών του έθνους.








 Σειρά ντοκιμαντέρ "Χώματα με Ιστορία" της ΕΤ3.Το επεισόδιο "Θυσίες στο Σούλι"

Με τον Ηλία Μαμαλάκη στο ρόλο του αφηγητή, τα γεγονότα παίρνουν υπόσταση και είναι σαν να τα ζούμε κι εμείς σήμερα. Μέσα από την οθόνη ζωντανεύει το Σούλι, οι άνθρωποί του, η ζωή τους, οι αγώνες τους, οι θυσίες στο Ζάλογγο και στο Σέλτσο.


ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ 1821
(κλικ στην εικόνα για μετάβαση στη σελίδα που φιλοξενεί το βίντεο)
(Το επεισόδιο φαίνεται να αναφέρεται στον Κατσαντώνη, έναν αγωνιστή, αλλά από το 2ο λεπτό κι έπειτα αναφέρεται μόνο στους Σουλιώτες)
Το είδα στην ιστοσελίδα Έκτη και απίθανοι