-->

27 Φεβρουαρίου 2013


Ενότητα 9: Συσκευές

Λιλιπούπολη




         ΕΔΩ ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ - ΜΑΣΑ ΣΙΔΕΡΟΜΑΣΑ

                              Στίχοι:Μαριανίνα Κριεζή Μουσική:Λένα Πλάτωνος


Οι στίχοι του τραγουδιού " Ο Σιδερομάσας" από το δίσκο " Λιλιπούπολη"μας μιλούν για τα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας που διευκολύνουν τη ζωή του ανθρώπου, αλλά δημιουργούν προβλήματα και στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ

Πόρτο= λιμάνι
κοκ= καύσιμο που παράγεται από τους λιθάνθρακες
καταναλωτής=αγοραστής
της τεχνικής ο Παρθενών= όπως ο Παρθενώνας θεωρείται ένα από τα τελειότερα έργα της παγκόσμιας τέχνης, έτσι και ο Σιδερομάσας θεωρείται ένα πολύ σπουδαίο επίτευγμα της τεχνολογίας
τεχνοκράτης= ανώτερος υπάλληλος επιστήμονας ή πολιτικός ειδικός σε τεχνικά θέματα


                                           Εδώ Λιλιπούπολη




Το «Εδώ Λιλιπούπολη» ήταν μια παιδική ραδιοφωνική σειρά που ξεκίνησε το 1976 και διήρκεσε μέχρι το 1980. Η σειρά ακουγόταν στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, το οποίο ήταν την περίοδο εκείνη υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι. Η εκπομπή θεωρείται στις μέρες μας «θρυλική», τόσο για την πρωτοτυπία και την ποιότητά της, όσο και για την επίδραση της στη γενικότερη περίοδο. 
Μικρά και μεγάλα παιδιά λάτρεψαν τον κόσμο της Λιλιπούπολης και τα καμώματα των κατοίκων της.Ήταν μια παράξενη φανταστική πόλη γεμάτη από ήχους χρώματα, ποίηση και φαντασία.
 Η Λιλιπούπολη ήταν μια "παιδική" (όχι όμως παιδιάστικη) εκπομπή, καμωμένη "για παιδιά και έξυπνους μεγάλους", η οποία αγαπήθηκε πολύ.
Η Μαριανίνα Κριεζή ήταν η στιχουργός των τραγουδιών.


Η σύγχρονη βιομηχανία  σπαταλώντας τους φυσικούς πόρους παράγει προϊόντα, που πολλά από αυτά είναι και άχρηστα για τους ανθρώπους και ρυπαίνει την ατμόσφαιρα.

Χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες μορφές ενέργειας μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να κρατήσουμε καθαρή την ατμόσφαιρα


Προσθήκη λεζάντας

Δεν υπάρχουν σχόλια: