-->

22 Απριλίου 2013


Κεφάλαιο 17
Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το έργο του












Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το έργο του
8ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας





Το πρώτο αλληλοδιδακτικό σχολείο στο Ναύπλιο, σήμερα λειτουργεί ως Δημαρχείο


























Κεντρικό Σχολείο - Αίγινα


Ιδρύθηκε το 1829 από τον Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα


Πρωτολειτούργησε τον Ιανουάριο του 1830. Στεγάσθηκε αρχικά στο οίκημα όπου παλαιότερα συνεδρίαζε το "Πανελλήνιον" και στη συνέχεια απόκτησε δικό του κτίριο, το “Εϋνάρδειο”, το οποίο κατασκευάστηκε με τη χρηματική συνδρομή του Ελβετού τραπεζίτη και προσωπικού φίλου του Καποδίστρια Eynard σε χώρο που παραχώρησε στο κράτος η κοινότητα της Αίγινας. Δεχόταν μαθητές ηλικίας 13 -16 ετών που είχαν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στα δευτεροβάθμια σχολεία και σχεδόν όλοι ήταν υπότροφοι της κυβέρνησης. Η φοίτηση ήταν 3ετής

Κεντρικό Σχολείο - Αίγινα


 ο 1ος φοίνικας που λεγεται ότι φύτεψε ο ίδιος ο Καποδίστριας στο Ναύπλιο
εισαγωγή της πατάτας





Στην Ελλάδα, ο πρώτος που επεδίωξε την εισαγωγή της πατάτας ήταν ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας. Ο ίδιος την είχε δοκιμάσει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ευρώπη κι έκρινε ότι θα ήταν μια θρεπτική βασική τροφή για ένα φτωχό λαό.
Όταν εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο, προσπάθησε να δώσει πατάτες στους χωρικούς, που -φιλύποπτοι και συντηρητικοί όπως ήταν- τις πέταξαν. Ο Καποδίστριας, όμως, ήξερε πολύ καλά τους συμπατριώτες του και -μιμούμενος το Φρειδερίκο το Μέγα της Πρωσίας και τον Παρμαντιέ της Γαλλίας, που είχαν μεταχειριστεί παρόμοια κόλπα- περιέφραξε το μέρος όπου ήταν αποθηκευμένες οι πατάτες κι έβαλε σκοπούς να τις φυλάνε μέρα νύχτα. Μέσα σε μια εβδομάδα δεν είχε μείνει ούτε μια πατάτα...




Το μεγαλύτερό  κατόρθωμα του

Καποδίστρια ήταν η 
επέκταση του

 νέου ελληνικού κράτους.


Με επιδέξιους χειρισμούς

αναγνωρίστηκε το 1830 από τις

Μεγάλες Δυνάμεις η 
ανεξαρτησία της Ελλάδας και λίγο αργότερα

ρυθμίστηκαν τα 
σύνορα στη

γραμμή Αμβρακικού κόλπου - Παγασητικού κόλπου.





Δυστυχώς όμως ο μεγάλος αυτός Έλληνας πολιτικός δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο του. 

Τα ξημερώματα της Κυριακής 27ης Σεπτεμβρίου και ενώ κατευθυνόταν στον Άγιο Σπυρίδωνα για να παρακολουθήσει τη λειτουργία, 



πλησιάζοντας στη στενή θύρα της εκκλησίας αντίκρισε τον Κωνσταντίνο και Γιώργο Μαυρομιχάλη, αδελφό και γιο του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα ο κυβερνήτης έπεφτε νεκρός πρώτα από τις σφαίρες του Κωνσταντίνου και στη συνέχεια από το μαχαίρι του Γιώργου Μαυρομιχάλη. 

«…εφ´ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».
Ιωάννης Καποδίστριας
πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος, προς την Δ´ Εθνοσυνέλευση


Το πορτραίτο του Ιωάννη Καποδίστρια, η ζωή και η δράση τού πρώτου κυβερνήτη του ελεύθερου ελληνικού κράτους, παρουσιάζεται μέσα από ένα επεισόδιο της εξαιρετικής σειράς ντοκιμαντέρ "Μεγάλοι Έλληνες", από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Με ξεναγό τον καθηγητή Θάνο Βερέμη ο φακός της εκπομπής ακολουθεί τα ίχνη του ταξιδεύοντας στη γενέτειρά του Κέρκυρα, την προσωρινή πρωτεύουσα της Ελλάδας Αίγινα και βέβαια το Ναύπλιο, όπου και δολοφονήθηκε.






Ιωάννης Καποδίστριας ~ Μηχανή του Χρόνου (1ο... από KRASODAD

Δεν υπάρχουν σχόλια: