-->

03 Απριλίου 2013

Η ζωή στην έρημο 




Οι έρημοι είναι εκτάσεις γης αμμώδεις ή βραχώδεις.


Βραχώδης έρημος  η κοιλάδα του θανάτου στην Καλιφόρνια

αμμώδης έρημος(καραβάνι στη Σαχάρα)



Σαχάρα






Είναι περιοχές που δέχονται πολύ λίγες βροχοπτώσεις, οι οποίες καθορίζουν τη χλωρίδα και την πανίδα. Έχουν επομένως αραιή ή και καθόλου βλάστηση.



Το ανάγλυφό τους μπορεί να περιλαμβάνει οροσειρές, 

οροπέδια, κορυφές ηφαιστείων, πεδιάδες ή και 

αποξηραμένες λίμνες. 



Ακούγοντας για ερήμους ή διαβάζοντας γι’ αυτές, λίγα πράγματα μας έρχονται στο μυαλό. Ή μάλλον ένα: άμμος! Θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι υπάρχουν όμως και έρημοι με χιόνι, λίμνες, αλάτι, ακόμη και ελέφαντες; Κι όμως είναι γεγονός. Αν και η πιο διαδεδομένη εικόνα της ερήμου στο μυαλό μας είναι κίτρινοι αμμόλοφοι, ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες, υπάρχουν έρημοι με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Δείτε ποιες…




Η μαύρη έρημος (Αίγυπτος): η έρημος με τις μαύρες πέτρες








Έρημος Simpson (Aυστραλία): η έρημος με την κόκκινη άμμο








Atacama (Χιλή): η έρημος με τα λουλούδια








Farafra (Αίγυπτος): η λευκή έρημος








Salar de Uyuni (Bολιβία): η πιο μεγάλη έρημος αλατιού στον κόσμο








Lençóis Maranhenses (Βραζιλία): μια «έρημος» με λίμνες









Namib (Ναμίμπια): η μόνη έρημος με ελέφαντες








Ανταρκτική: η πιο ξηρή και υγρή έρημος του κόσμου

















Οι ερημικές περιοχές καταλαμβάνουν το ένα τρίτο της 

επιφάνειας της Γης και βρίσκονται σε όλες τις ηπείρους.














Παρατηρήστε το χάρτη της Γης και εντοπίστε τις 

ερήμους σε κάθε ήπειρο. 

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΡΗΜΟΙ







Οι 10 μεγαλύτερες έρημοι της Γης










Οι έρημοι είναι περιοχές που δέχονται πολύ λίγες βροχοπτώσεις, οι οποίες καθορίζουν τη χλωρίδα και την πανίδα. Έχουν επομένως αραιή ή και καθόλου βλάστηση.


ΟΑΣΕΙΣ



Στις ερήμους μπορούμε να συναντήσουμε μικρές εκτάσεις με νερό και βλάστηση, τις γνωστές οάσεις, οι οποίες δημιουργούνται από υπόγεια νερά και αποτελούν πραγματικά "νησιά" βλάστησης μέσα στις ερήμους.





Όαση Σαχάρας


Χαρακτηριστικό φυτό της όασης στην έρημο Σαχάρα είναι η χουρμαδιά, η οποία για να εξασφαλίσει την απαραίτητη υγρασία αναπτύσσει βαθιές ρίζες που φτάνουν και τα 30 μέτρα βάθους. Οι κάτοικοι της ερήμου παίρνουν από τη χουρμαδιά τους καρπούς και τα φύλλα της. Τα γέρικα δέντρα, όταν τα κόβουν, τα αξιοποιούν για την κατασκευή των σπιτιών τους.







Όαση Erg Awbari - Λιβύη
Όαση Chebika - Τυνησία 

Όαση Huacachina - Περού 








Τα ζώα της ερήμου είναι πολύ λίγα και έχουν μέτριες απαιτήσεις σε νερό. Συναντάμε έντομα και ερπετά, που κρύβονται στην άμμο και βγαίνουν τη νύχτα για να αναζητήσουν τροφή.



Σκορπιός


Αράχνη ταραντούλα


Καμήλες































Οι παράξενοι «αρχιτέκτονες» της ερήμου!
































Σε μια στενή λωρίδα ερήμου που εκτείνεται από την Ανγκόλα και τη Ναμίμπια μέχρι τη Νότια Αφρική υπάρχουν διάσπαρτοι κάποιοι κύκλοι, μικρά δαχτυλίδια, επάνω στο έδαφος.Η ύπαρξή τους προβλημάτιζε ανέκαθεν τους επιστήμονες. Οι ιθαγενείς υποστηρίζουν ότι είναι «τα ίχνη των θεών», των θεοτήτων δηλαδή των οποίων θεωρούν ότι είναι απόγονοι. Γερμανός επιστήμονας μελέτησε επισταμένα την περιοχή και τα νεραϊδοδαχτυλίδια (ή νεραϊδοκύκλους) και υποστηρίζει ότι δημιουργοί τους δεν είναι κάποιες θεότητες αλλά πολύ πιο μικρά και ταπεινά πλάσματα. Σύμφωνα με τον ερευνητή τα δαχτυλίδια δημιουργούν… οι τερμίτες.
Οι τερμίτες «καθαρίζουν» τα συγκεκριμένα σημεία με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αυτά τα δαχτυλίδια που παγιδεύουν το λιγοστό νερό και λειτουργούν ως «οάσεις» – τους είναι απαραίτητο να υπάρχουν αρκετά αποθέματα νερού ώστε να επιβιώνουν κατά τις περιόδους έντονης ξηρασίας. Σύμφωνα με τον Γιούργκενς, οι «οάσεις» αυτές λειτουργούν ευεργετικά και για άλλα είδη που ζουν στη περιοχή καθώς δροσίζουν σαύρες, αράχνες αλλά και μεγαλύτερα ζώα όπως τυφλοπόντικες, μυρμηγκοφάγους, ακόμη και τσακάλια.



ΚΑΤΟΙΚΟΙ




Οι κάτοικοι που ζουν σε αυτές τις περιοχές 

Βεδουίνοι) είναι σχετικά λίγοι και παραδοσιακά ήταν 

νομάδες, δηλαδή γυρίζουν από τόπο σε τόπο για να

 βοσκήσουν τα κοπάδια τους.(καμήλες και 

αιγοπρόβατα)









ΒΕΔΟΥΙΝΟΙ






Κάνε κλικ στην εικόνα για να γνωρίσεις τους Βεδουίνους










Φορούν φαρδιά, ανοιχτόχρωμα ρούχα ώστε να προστατεύονται από τις υψηλές θερμοκρασίες και παίρνουν το γάλα και το δέρμα και το μαλλί από τα ζώα που εκτρέφουν.

Κάνε κλικ στην εικόνα και δες την έρημο Σαχάρα στο 

google earth




Χωριό στη Σαχάρα



και κάτι ακόμα...
της Σαχάρας τα παράξενα
άρθρο από το National geographic


Η Σαχάρα μετατράπηκε σε έρημο «σε μια στιγμή»!









Εχει διαπιστωθεί ότι η περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα η Σαχάρα δεν ήταν πάντοτε έρημος αλλά στο παρελθόν –και μάλιστα το πρόσφατο– ήταν μια περιοχή με έντονη βλάστηση, λίμνες και αναπτυγμένο οικοσύστημαΠριν από 11 χιλιάδες χρόνια ξεκίνησε στη Βόρειο Αφρική μια κλιματική περίοδος που διήρκεσε 6 χιλιάδες έτη. Η εποχή αυτή έχει ονομαστεί από τους επιστήμονες «Αφρικανική Υγρή Περίοδος» και στη διάρκεια της η περιοχή της Σαχάρας είχε έντονη βλάστηση, υπήρχαν λίμνες και ζούσαν εκεί πολλά είδη ζώων ανάμεσα στα οποία ιπποπόταμοι, ελέφαντες και καμηλοπαρδάλεις. Διάφορες μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να διαπιστώσουν πότε, πώς και γιατί η περιοχή από πράσινη μεταβλήθηκε σε έρημο. 





Οι Ounianga Lakes είναι ένα σύμπλεγμα 18 λιμνών που βρίσκονται στην καρδιά της ερήμου Σαχάρας, σε μια εξαιρετικά άνυδρη περιοχή στο βόρειο Τσαντ





πού βρίσκονται



























 Αυτό το υπόγειο υδρολογικό σύστημα είναι το μοναδικό στον κόσμο που έχει βρεθεί να υπάρχει σε ένα τέτοιο άγονο και ερημικό περιβάλλον, όπως είναι αυτό της Σαχάρας, και συμπεριλαμβάνεται στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.






Δεν υπάρχουν σχόλια: