-->

13 Μαρτίου 2013

ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ-Η ΗΛΕΚΤΡΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ(1)

ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ-Η ΗΛΕΚΤΡΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ(1)



Αναρωτηθήκατε ποτέ πως γίνεται να παράγουμε ηλεκτρισμό από τον μαγνητισμό ;



Διαβάστε το παρακάτω κείμενο για να καταλάβετε πως γίνεται και ποιος το ανακάλυψε;


Λίγα χρόνια μετά τις παρατηρήσεις του Hans Christian Oersted το 1820, ο οποίος απέδειξε ότι ένας αγωγός αποκτά μαγνητικές ιδιότητες, όταν ρέει μέσα του ρεύμα, οι Michael Faraday και Joseph Henry, ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, απέδειξαν ότι συμβαίνει και το αντίστροφο, δηλαδή ότι ένας μαγνήτης που περιστρέφεται μέσα σε ένα πηνίο προκαλεί τη ροή ηλεκτρικού ρεύματος. Στην ανακάλυψη αυτή στηρίζεται η λειτουργία των γεννητριών, των συσκευών στις οποίες η περιστροφή ενός μαγνήτη τοποθετημένου μέσα σε ένα πηνίο προκαλεί τη ροή ηλεκτρικού ρεύματος.



Τώρα που το διαβάσατε καταλάβατε ότι ο μαγνητισμός είναι απαραίτητος για την καθημερινή μας ζωή.Για παράδειγμα υπάρχουν κάποια ποδήλατα στην αγορά που τα αγοράζεις με φωτάκι.Η εξήγηση του πως μπορεί και ανάβει είναι απλή.Στις ρόδες του ποδήλατο υπάρχει μίαηλεκτρογεννήτρια που όταν τρέχουμε αυτή γυρίζει και μαζί γυρίζει και το μαγνητάκι που υπάρχει μέσα της έτσι με την κίνηση του μαγνήτη γύρω από ένα πηνίο παράγεται ηλεκτρική ενέργεια και μεταδίδεται στο φωτάκι για να ανάψει.

















Εκτός από το φωτάκι του ποδηλάτου χρησιμοποιούμε τον μαγνητισμό και σε βένζηνοκινητίρες,σε πετρελαιοκινητήρες και για να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα για την καθημερινή μας ζωή ΔΕΗ.



Στα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια η περιστροφή γίνεται από μεγάλους κινητήρες που λειτουργούν με πετρέλαιο ή λιγνίτη, ενώ στα υδροηλεκτρικά χάρη στο νερό που πέφτει ορμητικά σε υδροστρόβιλους. 




Η ηλεκτρογεννήτρια είναι συσκευή με την οποία μετατρέπουμε ενέργεια διαφόρων μορφών σε ηλεκτρική. Η λειτουργία και αυτής στηρίζεται στην περιστροφή ενός μόνιμου μαγνήτη, που βρίσκεται μέσα στο πηνίο της γεννήτριας. H γεννήτρια δεν παράγει ηλεκτρόνια, αλλά αναγκάζει τα ελεύθερα ηλεκτρόνια που υπάρχουν στον αγωγό να κινηθούν όλα προς την ίδια κατεύθυνση.

φορητή ηλεκτρογεννήτρια



Προσομοίωση ΚΛΙΚ

ΚΛΙΚ

...και λίγο γέλιο










Δεν υπάρχουν σχόλια: