-->

10 Ιουνίου 2013

Το άγαλμα που κρύωνε

Το άγαλμα που κρύωνε


Τα αγάλματα ζουν, μιλούν, αισθάνονται, όταν τα πλησιάζουμε.... Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας με τη μεγάλη μαρμάρινη σκάλα και τις κολόνες, όπου κατοικούν παλιοί άνθρωποι κι αρχαίοι θεοί, όλοι ακίνητοι γιατί είναι αγάλματα, το μικρό Προσφυγάκι από τη Μικρασία, μας διηγείται την ιστορία του..

Αρχαιολογικό Μουσείο




Το βιβλίο



Συγγραφέας: Μπουλώτης Χρήστος
Εικονογράφος: Φωτεινή Στεφανίτη


«Εκείνο τον Αύγουστο, τον πιο ωραίο Αύγουστο του αιώνα, η πανσέληνος ασήμωσε ένα παράξενο ταξίδι που έμοιαζε πολύ με παραμύθι. Παραμύθι όμως δεν ήταν». Το ταξίδι αυτό ξεκινά από παλιά. Από τότε που το μικρό μαρμάρινο αγόρι, το άγαλμα, άφησε σαν προσφυγάκι την πατρίδα του στη Μικρασία και στεγάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Από τότε κρύωνε ολοένα, γιατί νοσταλγούσε αθεράπευτα την πατρίδα του στην αντίπερα ακτή του Αιγαίου. Τα πράγματα θ' αλλάξουν όμως όταν θα βρει δυο φίλους καρδιάς, την κυρία Γαλάτεια, την καθαρίστρια του Μουσείου, και το μικρό Λάμπη, το γιο του νυχτοφύλακα. Τα πράγματα θ' αλλάξουν μ' ένα παράξενο όνειρο. Απ' τ' όνειρο θα φτερουγίσει στο Μουσείο ένα μεγάλο γαλάζιο πουλί που θα τους ταξιδέψει μια νύχτα με πανσέληνο στις χαμένες πατρίδες, στη Μικρασία.


Γραμματική


Χρησιμοποιούμε ενεργητική σύνταξη, για να προσέξουμε κυρίως αυτόν που ενεργεί (το υποκείμενο) (π.χ. Στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου θα βρείτε αγροτικά εργαλεία), ενώ χρησιμοποιούμε παθητική σύνταξη για να προσέξουμε όχι αυτόν που ενεργεί αλλά το γεγονός (π.χ. Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1997 και στα εκθέματά του συμπεριλαμβάνονται μουσικά όργανα). Τις περισσότερες φορές στην παθητική σύνταξη δεν αναφέρεται αυτός που ενεργεί ή άλλες φορές εννοείται. Όταν αναφέρεται αυτός που ενεργεί, τότε έχουμε το ποιητικό αίτιο, δηλαδή τη φράση που αρχίζει με την πρόθεση από (π.χ. Μια κινητή έκθεση δημιουργήθηκε από τους υπεύθυνους του Μουσείου).





Κάνε κλικ στην εικόνα για να μάθεις περισσότερα για το άγαλμα




ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ (εκπαιδευτική τηλεόραση)

Παρακολουθήστε τον ίδιο τον συγγραφέα Χρήστο Μπουλώτη, να μιλά για το μικρό προσφυγάκι, να εξηγεί ποιος το ονόμασε έτσι και γιατί, αλλά και να περιγράφει τη συνάντηση με τον Λάμπη και να αποκαλύπτει ποιος είναι ο ρόλος του γαλάζιου πουλιού στην ιστορία...





Κάνε κλικ στην εικόνα




Δεν υπάρχουν σχόλια: