-->

10 Ιανουαρίου 2013

ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΛΑΟΙ





ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ    ΛΑΟΙ


Αυτόχθονες λαούς λέμε αυτούς που κατοικούν στη γη των προγόνων τους, που δεν ήρθαν από άλλο τόπο. Δηλαδή τους  ιθαγενείς ή ντόπιους.




Kayapo-οι άνθρωποι από τον τόπο του νερού


Οι Kayapo είναι μια φυλή, αυτοχθόνων λαών   στη Βραζιλία, 

στις πεδιάδες νότια από τη λεκάνη του Αμαζονίου και κατά μήκος  των παραποτάμων του.


Ονομάζουν τη φυλή τους Mebengokre, 

που σημαίνει


 "οι άνθρωποι από τον τόπο του νερού".





Το 2003 ο πληθυσμός της φυλής ήταν 7.096 άνθρωποι






Κατοικούν σε χωριά που έχουν δώδεκα καλύβες, από τις οποίες η κεντρική αποτελεί τόπο συγκέντρωσης για τους άντρες του χωριού, προκειμένου να συζητήσουν τα θέματα της κοινότητας.










Πιστεύουν ότι οι πρόγονοί τους έμαθαν πως να ζουν απλά από τα έντομα,όπως οι μέλισσες. 

Για το λόγο αυτό, οι μητέρες και τα παιδιά ζωγραφίζουν τασώματά τους με σχέδια που μοιάζουν με αυτά των εντόμων. 

Πιστεύουν ότι έτσι μπορούν να επικοινωνούν με το Πνεύμα,που υπάρχει παντού-στο δάσος,στο ποτάμι κ.ά.








Μερικοί από τους άνδρες, κυρίως ηλικιωμένοι,  έχουν στο κάτω χείλος τους δίσκους. 

Οι νεώτεροι δεν ακολουθούν πια αυτήν την παράδοση.

Οι γυναίκες ξυρίζουν τα μαλλιά τους σε σχήμα V 

και οι άνδρες βάζουν φτερά δεμένα με ένα  
σχοινί στο κεφάλι τους. Τα φτερά συμβολίζουν το σύμπαν, ενώ το σχοινί συμβολίζει το σχοινί που χρησιμοποίησε ο πρώτος Kayapo, που πιστεύουν ότι έπεσε από τον ουρανό.









Στη ζωή των Kayapo τα πάντα είναι κοινά για 

όλους. Κάθε οικογένεια έχει την δική της περιουσία (σπίτι, γη, εργαλεία), αλλά όλα γίνονται για το κοινό καλό του χωριού. Στο τέλος της ημέρας κανείς δεν μένει πεινασμένος.
Όσα ψάρια ψαρέψουν, όσα φρούτα μαζέψουν είναι για όλους.
















Η φυλή των Himpa στην Ναμίμπια


Οι Himpa, είναι μια φυλή που αποτελείται από 20.000-50.000 ανθρώπους, νομάδες κυρίως, που ζουν στην περιοχή Kunene στην βόρεια Ναμίμπια, στην Αφρική.


Ναμίμπια


Η κύρια ασχολία τους είναι η κτηνοτροφία. 

Εκτρέφουν βοοειδή και αιγοπρόβατα.








Τα μέλη μιας οικογένειας κατοικούν σε μια μικρή 

κυκλική καλύβα. Οι γυναίκες ασχολούνται με το 

μεγάλωμα των παιδιών, φροντίζουν και τα παιδιά 

άλλων γυναικών, αρμέγουν τις αγελάδες, 

κουβαλούν νερό, χτίζουν τα σπίτια τους. 












Οι Himpa, άντρες και γυναίκες, φορούν λίγα ρούχα. Οι γυναίκες κυκλοφορούν, φορώντας μόνο φούστες που τις έχουν φτιάξει από δέρματα ζώων σε διάφορα χρώματα.




Οι Himpa είναι μια φυλή που έχει καταφέρει να κρατήσει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των προγόνων τους. Σε αυτό έχει συντελέσει η απομόνωσή τους από εξωτερικές επιρροές, αφού ζουν σε μια σκληρή περιοχή της ερήμου.


 Εμπόδισαν την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος, που θα πλημμύριζε την γη των προγόνων τους. Η κυβέρνηση της Ναμίμπια έχει φτιάξει κινητά σχολεία, για να μπορούν τα παιδιά να μορφώνονται.





Dukha-οι άνθρωποι της στέπας

Στην απέραντη στέπα της Μογγολίας, στα βόρεια της χώρας, εκεί όπου η φύση είναι πανέμορφη αλλά οι συνθήκες ζωής σκληρές, εκεί επιβιώνουν εδώ και 3.000 χρόνια οι Dukha.


Μογγολία




















Οι Dukha ή Duhalar ή Tsaatan στα Μογγολικά είναι νομάδες κτηνοτρόφοι. Ασχολούνται με την εκτροφή των ταράνδων. Ζουν σε μικρές ομάδες σε κωνικές σκηνές, οι οποίες ονομάζονταιalajy og και απλώνονται σε έκταση περίπου 6 εκατομμυρίων στρεμμάτων. 





Αγωνίζονται  να κρατήσουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους, ο οποίος είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την εκτροφή των ταράνδων.



 Οι Dukha από μικροί μαθαίνουν να ιππεύουν τους ταράνδους, συχνά χωρίς σέλες.


Η ζωή για τη φυλή Dukha είναι απλή και σκληρή. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό, ενώ η θερμοκρασία μπορεί να μειωθεί σε 40 °C κάτω από το μηδέν, το χειμώνα. Ενώ αρχίζουν να ενσωματώνουν στοιχεία του σύγχρονου κόσμου, όπως μπαταρίες και κεραίες, στην καθημερινή ζωή τους, το κάνουν με το δικό τους ρυθμό. Ενδιαφέρονται να καλυτερεύσουν τη ζωή τους, αλλά θέλουν να το κάνουν με τους δικούς τους όρους.

Περίπου 37 οικογένειες-180 άτομα-συνεχίζουν να ζουν νομαδικά και να εκτρέφουν κοπάδια ταράνδων ακριβώς όπως έκαναν οι πρόγονοί τους, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Όσοι συνεχίζουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής είναι περήφανοι για την κληρονομιά τους-μια ζωή στην ύπαιθρο με τους ταράνδους τους.













     Άντρες της φυλής των Μασάι, Κένυα
Χορεύουν έναν παραδοσιακό χορό.
Οι νομάδες βοσκοί Μασάι, της ανατολικής Αφρικής, χωρίζουν το έτος σε δύο μέρη: το έτος της αφθονίας κατά την διάρκεια των βροχών και το έτος της πείνας.


«Όλοι γεννιόμαστε ελεύθεροι: Η Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με εικόνες» (κείμενο και ανάγνωση) [πηγή: Μικρός Αναγνώστης]