-->

21 Φεβρουαρίου 2013


 Ενότητα 7β :Η μαστίχα Χίου


Μαστιχόδεντρο

Το φυτό της μαστίχας, ο σχίνος, είναι αειθαλής θάμνος με πυκνά φύλλα, ο οποίος μπορεί να φτάσει και το ύψος των τριών μέτρων.
 Έχει απλωμένα σαν ομπρέλα κλαδιά με μικρά πράσινα φύλλα και ανοιχτό ή σκούρο σταχτί κορμό, ανάλογα με την ηλικία του. Η επιφάνεια του κορμού του έχει ακανόνιστες πλάκες, σαν ρυτίδες, όπως το πεύκο. Οι καρποί του είναι μικροί, σφαιρικοί με έντονο κόκκινο χρώμα. Η περίοδος ανθοφορίας του σχίνου είναι από Μάρτιο έως και Ιούνιο.
Ευδοκιμεί σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, από την Ιβηρική χερσόνησο και τη Γαλλία μέχρι την Τουρκία και το Ισραήλ. αλλά μόνο στο νησί της Χίου, στο νότιο μέρος, καλλιεργείται μία ιδιαίτερη ποικιλία μαστιχόδεντρου από το οποίο παίρνουμε τη φυσική ρητίνη ή μαστίχα.. 

μαστιχόδεντρο δέντρο

μαστιχόδεντρο θάμνος

Το φύλλο του μαστιχόδεντρου
Άνθος Μαστίχας

                Το πολύτιμο δάκρυ του μαστιχόδεντρου



Η πορεία της μαστίχας


1. Kαθαρίζεται και ισοπεδώνεται ένας κυκλικός χώρος κάτω από κάθε μαστιχόδεντρο που στρώνεται με ειδικό άσπρο χώμα.


ασπροχωμάτισμα







2.  Κέντημα. Χαράζονται μικρές τομές στον κορμό και στα κλαδιά του μαστιχόδεντρου από κάτω προς τα πάνω, μια φορά την εβδομάδα και για πέντε, έξι φορές συνολικά.




Οι κεντιές δακρύζουν
Το δάκρυ





3. Μετά το πήξιμο της μαστίχας, μαζεύουν τα μεγάλα κομμάτια ,τα τοποθετούν σε πανεράκια, μαζεύουν τα  ψίχουλα, ξύνουν το μαστιχόδεντρο και τα σκουπίζουν όλα  μαζί.
μάζεμα

διαλογή





4.Περιποίηση μαστίχας,δηλαδή καθάρισμα από ξένα σώματα,πλύσιμο,άπλωμα και παράδοση στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών για επεξεργασία.

βαρέλι για πλύσιμο
Μαστίχα στο εργαστήριο









Το επίπονο καθάρισμα









μαστίχα


5.Διαλογή και προώθηση στην αγορά


ΠΡΟϊΟΝΤΑ


μαστίχα Χίου
μαστιχόνερο
μαστιχέλαιο
κάψοουλες μαστίχας





Δείτε την πορεία της μαστίχας μέσα από το παρακάτω βίντεο




Χιώτικη μαστίχα της Δύσης και της Ανατολής - Βουλή ΤV








Και λίγο σινεμά








Το δέντρο που πληγώναμε






Το δέντρο που πληγώναμε είναι ο τίτλος μιας ελληνικής ταινίας παραγωγής 1986. Η ταινία σκηνοθετήθηκε από το Δήμο Αβδελιώδη, ο οποίος έγραψε και το σενάριο.

Ο τίτλος αναφέρεται στην επεξεργασία της μαστίχας, όπου για να ληφθεί το δάκρυ τα μαστιχόδεντρα κεντρίζονται (πληγώνονται).



Υπόθεση:

Καλοκαίρι 1960, σ’ ένα γραφικό χωριό της Χίου, τελευταίες μέρες του σχολικού έτους, η φιλία δυο αγοριών της Δ’ τάξης του Δημοτικού κλονίζεται. Το σχολείο κλείνει και τα δυο παιδιά περνούν ένα μεγάλο μέρος του καλοκαιριού χώρια.
Ο ένας  βοηθά τη μητέρα του στα μαστιχόδεντρα, τα δέντρα που πληγώνονται και δακρύζουν την αστραφτερή τους μαστίχα. Ο άλλος, ακολουθεί τον δικό του, μοναχικό δρόμο και προσπαθεί να ξεφύγει από τη δική του αυταρχική μάνα, που συνηθίζει να τον κυνηγά με τον πλάστη στα σοκάκια του χωριού.
Μια τυχαία συνάντησή τους κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας καταδίωξης, γίνεται αφορμή να επανασυνδεθούν και να περάσουν μαζί το υπόλοιπο καλοκαίρι.






ατήστε το X για να φύγει η διαφημιστική μπάρα).










Δεν υπάρχουν σχόλια: