-->

04 Μαρτίου 2013

Διαδραστικά παιχνίδια Γεωγραφίας


Οι κλιματικές ζώνες της γης

Κάνε κλικ πάνω στην κλιματική ζώνη που σου ζητάει το πρόγραμμα. Αν δε θυμάσαι καλά, η εφαρμογή θα σε βοηθήσει δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες. 

Μαθαίνω τις χώρες της Ευρώπης

Μάθετε τις χώρες της Ευρώπης σε 20΄ παίζοντας. Κάντε κλικ στη χώρα που γράφει το πανό από το αεροπλανάκι που περνάει από μπροστά σας και μαζέψτε πόντους. Όποιος μαζέψει 360 πόντους (χωρίς κανένα λάθος) είναι ο νικητής. 
 Αν δεν ξέρετε μια χώρα, πατήστε "Παύση", ψάξτε στο βιβλίο σας, εντοπίστε την στο χάρτη και κάντε κλικ πάνω της.Αν το καταφέρετε χωρίς παύσεις, τότε είστε πραγματικά ο σούπερ νικητής.

Μαθαίνω τις χώρες του κόσμου

Μάθετε τις χώρες του κόσμου παίζοντας. Πριν όμως δοκιμάσετε τις γνώσεις σας με την κάθε άσκηση, κάντε μια καλή εξάσκηση στην αρχική σελίδα της κάνοντας κλικ πάνω σε κάθε χώρα για να μάθετε ποια είναι ποια, γιατί μετά, σε κάθε λάθος θα αφαιρούνται βαθμοί. Δε θα είναι εύκολο να γίνετε πρωταθλητές αν δεν κάνετε πρώτα καλή εξάσκηση. 
 
ΕυρώπηΑφρική
europi_tasis.png

Άσκηση με όλες τις χώρες του κόσμου

Όταν θα έχετε μάθεις τις χώρες όλως των ηπείρων, μπορείτε να ελέγξετε τις γνώσεις σας με την παρακάτω άσκηση. Ο χρόνος είναι περιορισμένος για κάθε χώρα και κάθε φορά που κάνετε λάθος κυλάει ακόμα πιο γρήγορα. Γι' αυτό προσοχή. Χρειάζεται καλή εξάσκηση πριν για να πετύχετε καλό σκορ. Την εξάσκηση μπορείτε να την κάνετε πριν αρχίσετε το παιχνίδι κάνοντας κλικ πάνω σε κάθε χώρα ώστε να μάθετε το όνομά της.
 
Άσκηση με όλες   τις χώρεςτου κόσμου

Αν νομίζατε ότι η διώρυγα του Παναμά είναι σκαμμένη σαν αυτή της Κορίνθου π.χ. κάνατε λάθος. Η απόσταση εκεί είναι πολύ μεγάλη και κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο. Για το λόγο αυτό τα καράβια χρησιμοποιούν μια λίμνη που βρίσκεται μέσα στο έδαφος του Παναμά. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η λίμνη βρίσκεται ψηλότερααπό τη θάλασσα και τα καράβια θα πρέπει να "ανέβουν" σ' αυτή για να περάσουν στην άλλη άκρη και μετά να ξανα - "κατέβουν" πάλι στη θάλασσα (στον άλλο ωκεανό).
Πώς γίνεται αυτό; Παρακολουθήστε τις κινούμενες εικόνες και θα καταλάβετε.
 
 

Η ατμόσφαιρα της γης  

Δες τα στρώματα της ατμόσφαιρας της γης και διάβασε πληροφορίες γαι καθένα απο αυτά.  Αν θέλεις να δεις από τι αέρια αποτελείται ο ατμοσφαιιιρικός μας αέρας κάνε κλικ από κάτω στο "Τα συστατικά του ατμοσφαιιιιρικού αέρα".
  

Οι γεωγραφικές συντεταγμένες 

Η κίτρινη κουκκίδα είναι ο τόπος που θες να βρεις τις γεωγραφικές συντεταγμένεςτου.
1. Κούνησε την κίτρινη κουκκίδα πάνω - κάτω με το ποντίκι και πρόσεξε πώς αλλάξει το γεωγραφικό πλάτος (βόρειο - νότιο).
2. Κούνησε την κίτρινη κουκκίδα δεξιά - αριστερά και πρόσεξε πώς αλλάζει το γεωγραφικό μήκος (ανατολικό - δυτικό).
3. Τσεκάρισε με κλικ, κάτω δεξιά, το κουτάκι που λέει "Εμφάνιση λεπτομερειών" για να δεις τα ονόματα των κυριότερων παράλληλων και του 1ου μεσημβρινού. 
4. Πάτα την κόκκινη κουκκιδούλα κάτω δεξιά στην οθόνη, εκεί που λέει "Εμφάνιση, απόκρυψη πλέγματος" για να δεις τις βασικές γραμμές που ορίζουν τιςσυντεταγμένες.
5. Κάτω στο τέλος της σελίδας, εκεί που λέει "Θυμήσου...", πέρνα το ποντίκι πάνω από τη λέξη "Μεσημβρινοί" ή πάνω από τη λέξη "Παράλληλοι" για να τους δεις στην υδρόγειο σφαίρα. 

Το εσωτερικό της γης και οι σεισμοί

Μερικές απλές παρουσιάσεις από το Υπουργείο Περιβάλοντος Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων διασκευασμένες από το δάσκαλο Κοσμά Αθανασιάδη.
Μέσα σε λίγα μόνο λεπτά μπορείτε να μάθετε τόσο πολλά για το εσωτερικό της γης: 
 Η γέννηση των ηπείρων, - Οι λιθοσφαιρικές πλάκες, - Η κίνηση των πλακών, - Το εσωτερικό της γης, - Σεισμοί στην Ελλάδα και ο σεισμογράφος είναι μερικά από τα διαδραστικά βίντεο που μπορείτε να παρακολουθήσετε κάνοντας κλικ στους παραπάνω συνδέσμους.

1. H Γη ως ουράνιο σώμα 
2. Το Φυσικό περιβάλλον
 
3. Η Γη ως χώρος ζωής του ανθρώπου
 
4. Οι Ήπειροι

Δεν υπάρχουν σχόλια: